Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinksterseminar 2023

Pinksterseminar 2023

Kyudo Pinksterseminar 2023

Gelukkig kon ook dit jaar het Pinksterseminar weer gewoon plaatsvinden. En wel het 37ste seminar.

Net als de voorgaande jaren vond het seminar plaats in Warfum en verbleven we op “De Slikken” in Westernieland.

De meeste deelnemers kwamen vrijdagavond al aan op de lokatie. Ook begrijpelijk want de zaterdag begon al om 7:30 met een gezamelijk ontbijt.

Na het opruimen vertrok iedereen naar Warfum, naar de zaal waar we al jaren in mogen trainen.

Ook dit jaar was alles weer tip top in orde opgezet en mochten we gebruik maken van een nieuwe vloer.

Nadat iedereen zijn spullen had klaar gemaakt en was om gekleed, was een kort moment om even een paar pijlen te schieten voor officiële opening.

Zoals bij elke evenement werd er eerst gegroet en daarna werd het seminar officieel geopend met een Ya-Watashi uitgevoerd door Jimmy Fredriksz sensei. 

Hierna was het aan ieder van ons om te laten zien wat we kunnen en mocht iedereen voorschieten. Gezien het aantal deelnemer en om iedereen zijn moment te geven zich te laten zien, was het al bijna lunch tijd nadat iedereen klaar was.

Zoals altijd werden ook dit seminar alle maaltijden gezamenlijk genoten op “De Slikken” in Westernieland.

Bij terugkomst in de dojo werd de groep opgedeeld in 3 shajo.

1e kyu en hoger kregen op dag 1 les van Jimmy sensei, 4e kyu en hoger les van Jaap sensei en de makiwara schutters van Erik sensei.

                                .  

Het thema van het seminar was Kihontai en dan met name Taihai. Het samen bewegen tijdens een sharei, rekening houden met elkaar en de ruimte waarin we ons begeven. Afstemmen van ademhaling en daarmee het ritme zijn zo maar een paar punten. We kregen veel informatie om direct toe te passen, te realiseren wat we aan het doen zijn, om over nadenken te denken en om mee terug naar huis te nemen om in eigen dojo te oefenen. 

Je krijgt op dit soort evenementen altijd veel informatie, en het kost tijd je alles eigen te maken en uit te voeren op jouw niveau. Naast alle “algemene” informatie heeft ook Iedereen op eigen niveau aanwijzingen gekregen. Correcties waarmee we weer vooruit kunnen tijden de volgende trainingen.

Nu terug kijkend naar de gelopen dagen zijn er weer aardig wat puntjes op  de “i” gezet. 

Na een mooie eerste dag was het tijd voor avond eten, een drankje en werd er nog wat onderhoud gedaan aan het materiaal.

De bardienst (in tegenstelling tot voorgaande jaren) kon al tijdig afsluiten, want iedereen lag keurig netjes op tijd op bed. Klaar voor een volgende dag.

Dag twee werd in dezelfde groepen getraind, maar elke shajo had nu een andere leraar. Zo heeft over de drie dagen iedereen les gekregen van de drie sensei

De dag begon met één Hitotsu mato sharei uitgevoerd door Lammert, Sjef en Daniel.  

(Bijna) Iedereen heeft wel eens een hitotsu Mato sharei gezien, en de meeste denken dan aan het mooie driehoekje wat gelopen wordt. Net als de sharei die  Paula, Vincent en Queeny de vorige keer lieten zien.

Het mooie van de sharei van vandaag was dat Lammert, Sjef en Daniel alle drie staande schutters zijn. Met drie staande schutters ziet zo een sharei er net even anders uit. Er wordt bv. niet terug gelopen naar de honza na elk schot. 

Wel het is (zoals bij elke sharei) van belang dat de timing klopt en dat kan alleen als de ademhaling goed op elkaar is afgestemd en iedereen de procedure kent.

Na deze demo, kon de les weer beginnen.  In de middag ging het bij de dan-graden ook nog over de standaard vereiste van het afwerken van een shitsu. 

Snelheid, volgens rei uitgevoerd en een yu. 

Als afsluiting van dag twee werd een demo gegeven door twee makiwara schutters. Elliott en Sarabijt (beide van de Enshin dojo) mochten laten zien wat ze geleerd hadden. 

Na weer een volle dag met veel oefening en veel info kom iedereen weer op weg naar “De Slikken”. 

Dag drie, en laatste dag van het seminar, begon met een demonstratie van een sharei uitgevoerd door de vijf Ni-dan aanwezig tijdens het seminar (Pauline, Ronald, Nynke, Jeroen en Matjaz). Na afloop kregen deze vijf (net als eerder de 3 heren van de hitotsu mato sharei), te horen wat op gevallen was. Eens te meer een bevestiging van waaraan nog hard gewerkt moest worden.

De ochtend werd, onderleiding van de derde sensei voor elke groep, nog gebruikt voor wat laatste lessen en goede persoonlijke instructies. Lunch werd op tijd gegeten want de namiddag had nog een vol programma, met onder andere de examens.

Vaak wordt op de laatste middag van het seminar de mogelijkheid geboden een examen te doen (tot en met 1e Kyu). Zo ook deze dag.

Iedereen ging, zoals het hoort netjes klaarzitten, en de makiwara schutters mochten het spits afbijten. Hierna werd de rest van de deelnemers per kyu-graad ingedeeld en mochten ook zij examen doen.

Toen alle examens voorbij waren kregen alle deelnemers direct de uitslag te horen. Ze hadden zo goed hun best gedaan dat iedereen geslaagd was. Er was hier geen uren lang overleg voor nodig).

Na deze examens was het het aan de 1e Kyu en hoger om aan de sensei nog één keer te laten zien wat ze tijdens het  seminar geleerd hebben.

De dag en hiermee het seminar werd afgeslopen door een makiwara sharei uitgevoerd door Erik sensei. 

Hierna kon er worden af gegroet, kon iedereen zich omkleden en was het tijd om alles op te ruimen. 

Veel handen maken licht werk en in een mum van tijd was alles aan kant en kon er ook op “De Slikken” worden opgeruimd.

Toen iedereen klaar was met opruimen en poetsen etc was het tijd voor afscheid. Moe maar met een voldaan gevoel kon iedereen naar huis op aan.

Het was fijn weer met iedereen samen te kunnen en te mogen trainen en om samen deze dagen door te brengen. Het verstrekt de band tussen leden, de verschillende dojo en daarmee ook de Kyudo beleving binnen Nederland.

Dank aan de Hunze dojo voor de organisatie van het seminar, en natuurlijk dank aan Jimmy sensei, Jaap sensei en Erik sensei voor het delen van hun kennis en visie waardoor we allemaal weer een stap kunnen maken op ons eigen Kyudo pad.

 

Dank aan alle en tot snel.